Жена от пазарджишкия квартал „Изгрев” ще трябва да плати 300 лева

 

Първа глоба за носене на бурка беше наложена у нас. Жена от пазарджишкия квартал „Изгрев” ще трябва да плати 300 лева за това, че се е движела със закрито лице на улицата, както и още 50, защото не е носела в себе си документи за самоличност.

Още по темата

Жената е засечена от униформен автопатрул около 11.30 часа на кръстовище в града.

 

"По време на проверката е установено, че тя не носи в себе си и документ за самоличност. След което е отведена в полицейския участък и са й съставени два на брой акта за административни нарушения", уточни Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР-Пазарджик.

 

А в махалата упорито отказват да говорят за случилото се. Обясняват, че били предупредени да мълчат пред медиите. Кой обаче е автор на предупреждението остава неясно.

 

Санкционираната жена ще трябва да плати две глоби - минималната санкция в първия случай по наребдата е 300 лева, а минималната санкция при втория случай - 50 лева. 

 

Пред полицията жената казала, че е безработна и няма как да плати. Общината обаче е категорична - ще намери начин да санкционира нарушителката. Дори и със съдействие от частен съдебен изпълнител.

 

Припомняме, че единодушно с 13 гласа „за” и в отсъствието на депутатите от ДПС Комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки. Решението идва в първия ден, в който влезе в сила забраната в Пазарджик. 

 

Според решението на местната власт за покриване на лицето глобата е 300 лева. За всяко следващо нарушение санкцията е 1000 лева. Наложени глоби обаче няма, защото няма нарушители.

 

„Санкцията е финансова, но сами разбирате, че ако човек бъде сварен в това положение, трябва да се стигне и до неговото идентифициране. Така че ще трябва да си свали аксесоара, прикриващ лицето”, обясни Румен Кожухаров, секретар на Община Пазарджик. 

 

Репортер: Благой Бекриев