Какво е да живееш в кал няколко години?


 

Защо е необходимо да имате баскетболни умения, ако живеете на улица, която по-скоро прилича на разорана нива? Вече почти година живеещите на улица „Рила” в Костенец са потънали в кал.


Цветана не е предполагала, че някогашните ѝ тренировки по баскетбол ще ѝ послужат да… изхвърля боклука. Уви, животът е непредивидим!


Йордан пък вече е готов за състезание по офроуд. Упражнява се по два пъти на ден – на отивне за работа и на връщане.


Учителката по литература Юлия Георгиева дори се вдъхновява.

Още по темата


„Кал - гъста, лепкава, локви - оцъклени като мъртвешки очи”, казва Юлия.


Живеещите на улица „Рила” в Костенец обаче вече не искат да мълчат. Защото калта им е дошла до гуша, буквално. А причината за нея е постоянен ремонт. Миналото лято се сменял водопроводът. Тази пролет пък последвало второ разкопаване.


„Веднъж за водопровод, после за канализация. Може би има два различни проекта, но всичко е на парче и ние сме в неведевние”, оплаква се Юлия.


Причината пък двата ремонта да не са наведнъж е в липса на пари. Ремонтът на водопорводът се платил с европари, но за канализацията се чакали пари от общината.


„И аз искам всичко да става наведнъж, но средствата не достигат в общинския бюджет. Сега в най-кратки срокове може да се ангажирам да се насипе част от улицата. За асфалтирането не мога да се ангажирам със срок. Най-лошо звучи по време на избори – кметът си асфалтира улицата и другите да му мислят. Затова не искам да го правя веднага. Затова ще се погрижа до края на мандата да има друг облик самата улица”, коментира кметът на Костенец Радостин Любенов.


А дотогава офроудът и новият баскетбол ще се развиват на улица „Рила”. И ще са нужни поне няколко чифта обувки.