Това предвижда нов закон, приет от Сената

Сенатът на САЩ прие закон, който разрешава на семействата на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. да съдят правителството на Саудитска Арабия, съобщават БТА и Асошиейтед прес. 

 

Законът дава на близките на жертвите право да съдят саудитското правителство в съдилища в САЩ за евентуална роля на представители на правителството в Рияд в тези атентати. Администрацията на Обама заплаши да наложи вето над закона и заяви, че той може да създаде правни рискове на живеещи в чужбина американци.

 

Мнозина сенатори демократи обаче подкрепиха текста въпреки позицията на Белия дом.Един от вносителите на текста, сенаторът демократ от Ню Йорк Чък Шумър изрази убеденост, че Сенатът има нужните 67 гласа за преодоляване на президентското вето по този въпрос.

 

Саудитска Арабия заплаши да разпродаде активите си в САЩ на стойност 750 милиарда долара, за да не допусне блокирането им в случай на евентуално съдебно решение по искове на американски граждани към Рияд, съобщи Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. По-рано прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест изрази безпокойство по този повод.