Всички българи се гордеем с постиженията ти, обърна се тя към футболната звезда

 

Легендарният Христо Стоичков стана „Шампион на спорта на ЮНЕСКО”. Награди го лично Ирина Бокова и му връчи цял списък със задачи. 

 

Всички помним знаменития гол на Стоичков срещу Германия на Световното през 1994-та.  Днес, 22 години по-късно, Камата беше официално обявен за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО”.

 

„Това са задачите, които ти поставяме да работиш, защото едно е да тичаш след топката на терена, а друго е да възпитаваш децата”, заяви Бокова. 

 

„Пакетът е много тежък, задачите са много. За това, което ми предоставяш като задачи, няма да дам назад. За разлика от много хора, които ме познават само на терена, където ги поздравявам на мама и на тати, извън терена, ти много добре знаеш какво сме свършили”, заяви Христо Стоичков.  

Още по темата

 

Освен мръсните думи, легендата на „Реал” Иван Саморано в очите на Камата е срещнал и добър приятел. 

 

„Аз бях в „Реал”-Мадрид, а той в „Барселона”, но въпреки това успяхме да създадем страхотно приятелство помежду ни извън игрището”, заявява Самарано.  

 

Затова и Саморано е тук – да участва в бенефисния мач на Стоичков в петък. За сблъсъка на терена се подготвя и Димитър Пенев. 

 

„Това е огромен подарък, огромна заслуга”, заяви Пенев.


 
„Христо се включва в нашия списък, в който са и Пеле, и Шумахер, и братята Кличко”, коментира Ирина Бокова. 

 

Разбира се, в интернет не липсват и критики за избора на Стоичков за посланик на мира. Според някои фенове на футбола, характерът на голмайстора далеч не е мирен. 

 

А първата и основна задача на Стоичков ще бъде да каже „НЕ” на расизма. 

 

„Извън терена е малко по-различно, защото независимо откъде си трябва да уважаваш човека, който е пред тебе”, заяви Стоичков. 

 

Видео: БГНЕС