В събота е обявен жълт код за порои в 16 области в страната

 

Синоптиците предупреждават за значителни валежи. Първият от поредицата почивни дни – 21 май - ще бъде изцяло дъждовен. Ще захладнее, температурите слабо ще се понижат и ще бъдат между 15 и 20 градуса.

Още по темата

 

Тази нощ и утре в Западна и Централна България се очакват значителни валежи. За утре в 16 области е обявен жълт код с количества до 35 литра на квадратен метър.

 

На празничния 24 май ще се заоблачи, ще има и слънчеви часове, предимно преди обяд. Следобед се очакват краткотрайни валежи и гръмотевици предимно в Западна и част от Северна България. Максималните температури ще бъдат между 21 и 27 градуса, по-топло в Източна България, за София – около 21 градуса.

 

Заради очакваните значителни валежи се извършва постоянно наблюдение на нивата на реките на територията на Столичната община.

 

На 25 май се очаква захлаждане и нови превалявания от дъжд. Температурите ще се понижат с няколко градуса и максималните едва ще превишават 20 градуса.

 

А месец април през 2016 е бил най-горещият в историята на света. Рекордни 51 градуса по целзий са регистрирани в четвъртък в град Фалоди, в индийския щат Раджастан, което е най-високата температура, отчитана в Индия, в историята на метеорологията. Властите не предоставят официална статистика за броя на смъртните случаи, причинени от горещото време. Според медиите жертвите са стотици.