Архимандритът отговаря на обвиненията, отправени към него

 

"Свещенослужителите в "Св. Александър Невски" са извършвали злоупотреби". Това

Още по темата

заяви за "Здравей, България" архимандрит Дионисий, който беше освободен от ръководството на "Св. Александър Невски" след скандала със зарята на Великден. 

 

По думите му племенникът на Ловчанския митрополит също е бил част от схемите. Същевременно Дионисий подчерта, че на фона на стандартите на българската православна църква няма как да става дума за твърде големи суми. 

 

"В храма са извършвани богослужения, които не са били разрешени от Светия синод. И това е от доста десетилетия. След като има забрана, а те са извършвани, как тогава са били отчитани таксите?", попита той.

 

"Българската църква е онзи обществен инструмент, който най-добре би могъл да донесе промени в нашето общество. Нравите ни са странни тук", заключи архимандритът. 

 

"В църквата има един триъгълник на властта с три опорни точки в три манастира - Дивотино, Кокаляне и Хаджидимово. На тези места са хора, които са напуснали бившата Държавна сигурност и не са успели в политиката след това", коментира Дионисий. 

 

Той отрече твърденията, че е член на масонска ложа.

 

Духовниците от храм-паметника „Александър Невски” отказаха да коментират обвиненията в злоупотреби на архимандрит Дионисий и заявиха за Нова, че не желаят да се петни името на църквата. Те обясниха, че Дионисий не е уволнен заради зарята, а заради тежки канонични нарушения и ще се помолят за неговото смирение.

 

Гледайте във видеото неговия коментар за останалите обвинения, които му бяха отправени.