На Световната конференция на ООН присъстват Даниел Крейг и Майкъл Дъглас

 

Премиерът Бойко Борисов участва в Световната конференция на ООН за хуманитарните кризи и тяхното финасиране, на която Турция е домакин. 

 

В Истанбул, където се провежда събитието, Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата лидери ще се срещнат отново довечера. Българският премиер разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел и еврокомисаря Кристалина Георгиева, като основна тема бяха хуманитарните кризи и тяхното финасиране. 

 

"Все пак се интересуваме какво става в Турция. Сърдечно се срещнахме сутринта с турския президент. Доста говорихме с канцлера Меркел и с Кристалина Георгиева - за бежанската вълна, за разходите, които България е направила, както и за това, че страната ни се справя перфектно“, заяви Борисов. 

 

Той отбеляза, че е запознал и холандския си колега с вчерашната инспекция на преградното съоръжение по границата: "Ние инвестираме за спокойствие на гражданите, да ни помага съвместно с Турция да се спрем бежанския поток по Балканския път”.


Според Борисов е ненужно непрекъснато да се наливат пари, а са необходими инвестиции, за да не гладуват хората в регионите, намиращи се в кризи.

 

За първи път в 70-годишната история на световната организация и шест години след началото на сирийския конфликт Обединените нации се събират, за да предложат споразумение и правила за справяне с последиците от конфликтите. 


Над 125 милиона мъже, жени и деца се нуждаят от хуманитарна помощ, а 60 милиона са прокудени от родните им места. ЕС, Турция и Съединените щати са най-големите донори. 

 

Поради географската си позиция Турция е приютила най-много бежанци, за което е похарчила 10 милиарда евро. На световно ниво недостигът за финасиране на хуманитарните нужди е в размер на 15 милиарда щатски долара.

 

Кристалина Георгиева предлага през следващите пет години от административния апарат на хуманитарните организации да се спести един милиард, който да отиде пряко към нуждаещите се от животоспасяваща помощ.

 

Въпреки големите цели от лидерите на страните от Г-7, на събитието присъства само Ангела Меркел. Мобилизираха се обаче филмови звезди като Даниел Крейг и Майкъл Дъглас.

 

На форума присъстват също така генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, редица правителствени и държавни глави. Кристалина Георгиева беше начело на европейската делегация.

 

Репортер: Антоанета Николова

 

Георгиева беше начело на европейската делегация.