Причината - опасения, че Анкара няма да изпълни поставените условия в срок

 

Премахването на визите за турски граждани от 1 юли може да бъде отложено. Причината - опасения, че Анкара няма да изпълни поставените условия в срок. Това стана ясно на световната конференция на ООН за хуманитарните кризи, където е и премиерът Бойко Борисов.

 

След три години подготовка ООН са готови за споразумение за правила и принципи за финансирането на борбата с хуманитарни катастрофи. Фокусът на срещата обаче беше изместен - въвеждането на безвизов режим за Турция стана тема номер едно. 

Още по темата

 

Големи цели, много участници - повече от 5000 делегати и международни организации. И въпреки това лидерите на страните от Г8 не откликнаха на поканата на Ердоган. Те бяха представени от канцлера на Германия Ангела Меркел, а делегацията на Еврокомисията беше водена от заместник-председателя Кристалина Георгиева. Освен хуманитарните теми, въпросът с визите зае основно място.

 

„Обсъждахме въпроса с безвизовото пътуване в контекста на изпълнение на условията. Дадох ясно да се разбере, че премахването на визите се основава върху 72 точки. Прилагането на всички критерии е необходимо, за да паднат визите, а те няма да бъдат изпълнени през следващите седмици, ако законът за борба с тероризма не бъде променен”, заяви Ангела Меркел.

 

В отговор Турция заяви, че страната може да вземе „радикални решения“ и да замрази всичките си споразумения с Европа. В същото време стана ясно, че ООН планира през следващите пет години парите за посреднически организации да бъдат пренасочени директно към нуждаещите се от хуманитарна помощ. Най-големите донори са ЕС, Съединените щати и Турция, която е и дом на най-много бежанци.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов откри експозиция в българския метох - историческо място за българските книжовници в Цариград, и реставрираната Екзархия:

 

 

Репортер: Антоанета Николова