Той отиде до мястото на вечния огън, който гори в памет на жертвите

 

Историческо посещение в Хирошима. Барак Обама стана първият американски президент, посетил японския град, в който беше взривена първата атомната бомба в историята. Тя беше взривена от Съединените щати и отне живота на над 140 000 души, повечето от които цивилни. 

Още по темата


Обама посети мястото на вечния огън, който гори в памет на жертвите. Заедно с премиера на Япония Шинзо Абе, положиха възпоменателни венци. А американският президент се срещна очи в очи с оцелели от бомбардировката.


В речта си Барак Обама не се извини директно за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, но каза, че съдбата на стотиците хиляди жертви не трябва да бъде забравяна.


„Думите са слаби, за да опишат такова страдание. Но ние трябва да поемем отговорност и да погледнем историята в очите. Да се запитаме какво трябва да променим, за да избегнем нова подобна трагедия. А нации като нашата, която има ядрени оръжия, трябва да прояви куража да се отърве от логиката на страха и да търси свят без тях”, заяви американският президент Барак Обама.