Очакват се и двойно повече чартърни полети

 

Трескава подготовка за лято 2016. Морските ни курорти чакат три пъти повече туристи.
Туристическият бранш се готви, дори да наема служители от трети страни, заради очаквания силен сезон и недостига на персонал. 

Още по темата


По данни на ресорния министър Николина Ангелкова, само от русия заявките от туроператорите са скочили с близо 30 процента. Очакват се и двойно повече чартърни полети. Зимният сезон у нас също е бил много силен, с над 1 милион и 200 хиляди туристи. 

 

Точният ръст, който Министерството на прага на сезона е 35% повече чартъри към двете морски летища. Още по-големи са очакванията на руския пазар. Там експерти прогнозират, че ще успеем да си върнем изгубените руски туристи от сезон 2015 и ръстът при чартърите от Русия към Варна и Бургас е за над 80%. 

 

Експертите прогнозират най-силния сезон след кризата отпреди 7 години. Потвърждават го и данните на двете морски летища. 

 

„Най-важното за нас е, че има завишен интерес от пазар Германия, на който през последните години омахме разклатени позиции“, обяснява Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. 

 

Освен от Германия, данните сочат ръст на туристи от Чехия, Англия, Франция, Израел и дори Гърция. Всичко това се дължало не само на геополитическата криза в Египет и Турция.

 

"Всичко това показва, че предприетите мерки за 2016 г. вече действат включително тези данни на НСИ показват ръст от 11,3 % за април месец 2016 в сравнение с април 2015 г.", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. 

 

Хотелиери и туроператори очакват тази година истински бум. И голямото завръщане на руснаците. 

 

„Прогнозите сочат, че ще си наваксаме тези 150 хиляди туристи и може би ще имаме някъде до 50-60 хиляди туристи отгоре“, добавя Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. 

 

За това министър Ангелкова призова туристическия бранш да бъдат подготвени за силен сезон и да отговорят на очакванията на туристите. Това обаче са прогнозни цифри и едва в края на сезона ще станат ясни точните данни-колко туристи са посетили България и колко чартърни полета са реално изпълнени.

 

Репортер: Нивелина Няголова