България реагира бързо и адекватно на мигрантската криза, според премиера

 

Нормално е преди президентски избори всички да се позиционират и да искат да извлекат дивиденти и понеже не носят отговорност за нищо – нито за финанси, бюджет, строителство, еврофондове, и затова им е лесно да говорят”.

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод политическата ситуация в страната. Борисов е в Люксембург, където участва на Юбилейния конгрес на Европейската народна партия (ЕНП).

 

"Ние вече доста години сме с ЕНП и ГЕРБ е преминала през какви ли не перипетии, мисля, че е имало много по-тежки времена“, каза още премиерът. Според него всяка формация ще иска да покаже на президентските избори след няколко месеца, че нейният кандидат е най-добрият.

 

Премиерът каза още, че България реагира бързо и адекватно на мигрантската криза. Той посочи, че страните от ЕС помагат с охраната на външните граници. Все повече хора от много континенти искат да дойдат в Европа, която се е превърнала в притегателен център, тъй като е най-уредената и най-богата част на света, каза още Борисов.

 

Премиерът с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той го информира за мерките, които българското правителство предприема за защита на границата във връзка с бежанския поток. Двамата обсъдиха ситуацията в региона, като премиерът Борисов го запозна и с етапа на изграждане на преградното съоръжение. Юнкер е поздравил премиера и българската държава за навременната реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа.

 

Борисов разговаря и с канцлера Ангела Меркел, като са обсъдили ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света. По думите на премиера в настоящата мигрантска криза е необходимо европейските държави да проявяват солидарност с най-засегнатите страни, така както са го правили през цялото съществуване на Общността.