Доброволци заловиха близо 1 км незаконни риболовни мрежи в язовир "Копринка"

 

Районната прокуратура в Казанлък започна разследване на бракониерите в язовир "Копринка". Това стана, след като доброволци и екип на "Новините на Нова" извадиха близо 1000 метра мрежи и пуснаха на свобода стотици риби

 

Прокурорите са преценили, че има данни за извършено престъпление. Предстои събиране на допълнителна информация за статута на водоема, мрежите и вредите върху рибното богатство. Ангажирана е полицията в Казанлък и инспекторите на Агенцията по рибарството. Резултати се очакват в рамките на 30 дни.

 

По време на импровизирана нощна акция около 30 доброволци, няколко джипа и четири лодки обходиха язовир "Копринка". Ден преди падането на забраната за любителски риболов, активистите извадиха близо километър незаконни мрежи, поставени от бракониери.

 

Голямата територия на Старозагорска област затруднява работата на инспекторите с бракониерите, обясниха за Нова телевизия от Изпълнителната агенция по рибарството и аквакултурите. Въпреки това от началото на годината държавните контролни органи в областта проверяват периодично по-голямата част от всичките 192 водоема. Инспекторите правят поне по една нощна обиколка седмично, особено във времето на забраната.

 

От януари досега старозагорските инспектори са конфискували над 4 километра мрежи, съставили са 45 акта за административни нарушения и са наложили глоби в размер на 11 000 лева, уточняват още от ИАРА.