Премиерът се срещна с румънския си колега Дачиан Чолош

Видео: БГНЕС

 

България и Румъния показаха, че се справят по-добре от много шенгенски държави”, заяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с румънския си колега Дачиан Чолош. По време на разговора присъстваха и външните министри на двете страни.

 

Във връзка с приемането на двете страни в Шенген Борисов заяви, че се надява тази несправедливост към България и Румъния скоро да отпадне. Той коментира и общата позиция, която двете страни изграждат по отношение на канадските визи и поясни, че и България е за това те да паднат и да има споразумение.

 

„Разбира се със САЩ и Канада сме в прекрасни отношения, но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския, и на румънския народ. Подготвяме съвместно писмо, поканили сме техни министри да дойдат, да ги запознаем с нашите шенгенски системи. В това отношение имаме пълно единомислие. Надявам се накрая всички да се поздравим със свободно пътуване - канадци, българи и румънци”, посочи Борисов.

 

Видео: БГНЕС

 

България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген. Понеже България си свършва много добре работата като външна граница на ЕС, това е голямо предимство за ЕС и Румъния”, коментира от своя страна Дачиан Чолош. Той нарече България съседна и приятелска държава и заяви, че има още много неща, които двете страни да направят заедно.

 

„Ще продължим добрите обичаи, които предишните ни правителства спазваха - общи срещи между двете правителства и отделни министерства. Ще продължим тези срещи лятото или началото есента. Съгласихме се на ниво премиери и министри на външни работи да работим заедно за регионалното сътрудничество, където имаме общи интереси и отношения с Молдова и Сърбия. Искаме да координираме позициите си в рамките на ЕС и не само”, обясни министър-председателят на Румъния.

 

Той добави, че преди няколко дни се е подписал договор за построяване на връзката за газ през Дунава.

 

„Работата трябва да е готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция на газ и транспорт и за общ газ в региона. Ще продължим разговорите си в рамките на двете правителства”, каза Чолош.