Вашингтон очаква и други правителства да предприемат подобни стъпки

САЩ обявиха днес Северна Корея за страна, "първостепенно свързана с пране на пари", и предприеха последващи стъпки, които да попречат на Пхенян да използва финансовата система на САЩ и в света, за да финансира оръжейните си програми, предаде БТА.

 

Министерството на финансите призова за налагането на забрана върху някои финансови институции в САЩ да откриват или оперират с кореспондентни сметки, създадени с цел да приемат депозити или извършват разплащания от името на чуждестранни финансови институции със севернокорейски финансови институции. Ведомството съобщи също, че забранява от кореспондентни сметки в САЩ на трети страни да извършват трансакции за финансови организации в КНДР. 

 

Адам Зубин, и.д. заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване във финансовото министерство, каза, че Вашингтон очаква и други правителства и финансови власти да предприемат подобни стъпки. По думите му това трябва да се направи, за да се попречи на Пхенян "непочтено" да използва световната финансова система в помощ на своите разработки на оръжия за масово унищожение и балистични ракети. 


Съобщението за новите мерки на САЩ срещу КНДР идват дни след последния ракетен тест в изолираната азиатска държава, който беше неуспешен. Напрежението в Източна Азия нараства, след като през януари Северна Корея извърши своя четвърти ядрен опит, а после изстреля ракета със сателит и проведе още няколко ракетни изпитвания.