При парното предложението е за намаление със средно 3,5% в цялата страна

 

По-евтино парно, токът - без промяна. Това показват първите разчети на енергийния регулатор за новите тарифи, които трябва да влязат в сила от първи юли. Колко ще плащаме?
Да започнем с намалението при парното -  средно с 3,5% за цялата страна. Точно толкова е готвеният спад за Пловдив, за София, очакваното намаление е  4,5 на сто. Почти толкова - в Бургас и Варна. Най-сериозно поевтиняване ще усетят в Плевен - с 5,5%.

Още по темата

 

Сега - и за сметките за ток. Въпреки желанието на енергодружествата за по-високи цени, засега регулаторът планира тарифите за клиентите на ЧЕЗ да останат без промяна.

 

За ЕVN се предвижда леко поскъпване - с под 1 процент, а за клиентите на Енерго-про - леко поевтиняване - отново под 1%. Добра новина за малките фирми на регулирания пазар, за които се очаква намаление между 6 и 10 на сто. Окончателното решение ще стане ясно в края на юни.


От НЕК пък се усъмниха, че новите тарифи само ще увеличат дълговете им - с 400 милиона лева всяка година. И тези към други едни загуби - десетки хиляди левове губят енергодружествата от кражби на ток. Само за година, техният брой е нараснал с 15 на сто.


Елитен столичен ресторант в центъра на София краде ток. Собствениците са глобени. Отново. За две години са били санкционирани 8 пъти.  И не са единствените. Да ползваш, но да не  плащаш - удобно, лесно и затова, оказва се, честа практика.

 

Това са електромерите на много хотели, заведения, домове и предприятия. В този склад се съхраняват над 6000 манипулирани електромера, а в цялата страна са над 17 000.


„Не можем сами да се справяме, извършваме над 100 000 проверки. Тази консумация води до чести аварии, спиране на захранването, изгаряне на наши съоръжения. От друга страна е ощетена и държавата”, коментира Филип Йорданов „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ.


Хванатите да крадат ток опитват да избегнат санкциите по всякакъв начин.


„Получаваме заплахи, закани, стрелят ни с оръжия, кучета насъскват срещу нас. Много често крием лицата на нашите служители, защото те се притесняват за собствената си сигурност”, добавя още Филип Йорданов „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ.


Глобата в България за манипулиране на електромери е заплащане на сметките за последните 3 месеца.


„Санкцията за кражба на електрическа енергия не е възпираща, тя е по-скоро стимулираща за нарушаване на закона и за работата от сивата страна на икономиката. Тя ги прави привилегировани”, казва още Филип Йорданов.


За сравнение с други държави – в съседна Румъния глобата е дотаксуване до  3 години назад, в Чехия до 24 месеца, а в Германия – до 6 месеца.