Депутатите вече гласуваха спорните промени

 

След тежки препирни мнозинството прие на първо четене спорния закон за МВР, който неотдавна предизвика и полицейски протести.

Още по темата

 

Две са основните промени, които засягат социалните права на униформените. Новопостъпилите от 2017 година ще получават вече не 20, а 12 заплати обезщетение при пенсиониране и напускане на системата. Отпускът на всички пък намалява от 30 на 25 дни.

 

За да успокои сегашните служители в МВР, министър Румяна Бъчварова увери: "Нито един служител от системата, който в момента е назначен и вече има трудови правоотношения, няма да бъде засегнат от тази мярка".

 

Опозиция и критици обаче останаха неспокойни. Не подействаха и аргументите за очаквани финансови икономии. Нито пък уверенията, че преструктурирането на МВР ще доведе до повече ефективност.

 

Новите положения в закона предвиждат още преназначаване на служителите без полицейски функции по закона за държавния служител, което автоматично ще им отнеме екстрите. Както и сливане и закриване на няколко административни звена.

 

Преди време същият пакет изведе полицаите на протести. Сега обаче те се надяват, че текстовете ще бъдат коригирани между първо и второ четене. 

 

Вероятно депутатите действително ще ревизират някои от текстовете преди окончателното гласуване.