Той беше приет в болница преди два дни заради сериозен дихателен проблем

 

Отиде си Мохамед Али. Легендарният боксьор почина на 74-годишна възраст в Аризона, Съединените щати. Той е един от най-известните спортисти в историята. 

 

Мохамед Али беше и активист за граждански права. Дълги години беше и посланик на борбата срещу болестта на Паркинсон, от която страдаше и самият той.

 

Highslide JS
Мохамед Али, 1960. Снимка: БГНЕС

Мохамед Али е определян като най-добрият боксьор за всички времена в тежка категория. Но той се превръща в много повече от професионален спортист. През 1967 година, на върха на славата си, отказва да се бие във войната във Виетнам. 

 

„Във войната, целта е да бъдат убивани още и още и още невинни хора”, заяви тогава Мохамед Али. 

 

Пресата го превръща във враг на нацията. Наричат го предател. Обикновени хора го спират по улицата и го обиждат. Но Мохамед Али не отстъпва. 

 

„Вие сте моите противници, когато търся свобода и справедливост. Вие сте моите противници, когато търся равенство. Искате от мен да отида да се бия, докато не сте готови да ме подкрепите, когато се боря за правата си тук, у дома”, заяви тогава Али. 

 

Осъден е за избягване на военна служба и губи лиценза си да се боксира. След близо 4 години печели делото срещу държавата. Присъдата му отпада, а Мохамед Али се превръща в символ на бунта срещу управляващия елит.  

Още по темата

 

Връщането му на ринга е събитие от световен мащаб. За пръв път в кариерата си губи от Джо Фрейжър в двубой, наречен Мача на века. Следват исторически двубои като Тътен в джунглата срещу Джордж Форман. И Трилърът в Манила, отново срещу Фрейзър.

 

Годините, в които се боксира Мохамед Али, са считани за златната ера на професионалния бокс. Мачовете за титлата с негово участие са най-гледаните телевизионни предавания. А стотици хиляди да го гледат на живо.

 

 

За много хора Али е расист, който мрази белите. Други са недоволни, че се отказва от християнството и приема исляма. Критикуват го за  поведението му извън ринга, което не отива на велик шампион. Но през годините критиците му намаляват. 

 

През 1996а пали олимпийския огън в Атланта.  Проучване показва, че 97% от американците разпознават името или лика на Мохамед Али. Популярност, каквато няма никой политик, актьор или звезда в спорта.