Почти всеки ден групи чужденци опитват да продължат пътя си на запад

 

Отново бежанска атака по границата ни с Гърция. Голяма група мигранти- повече от сто души бяха задържани при опит да влязат в България през пункта Илинден – Екзохи.


Бежанците са задържани от гръцките власти вчера следобед, само на километър от граничния пункт Илинден – Екзохи. Били са 70 души, 27 от които деца, вероятно афганистанци. Веднага са върнати във вътрешността на страната. За случая са информирани и нашите власти.

Още по темата

 

В момента на пункта Илинден-Екзохи е спокойно, не се забелязва засилено полицейско присъствие. Мигрантите, които са заловени по всяка вероятност са от бежансикте лагери в Гърция, като този в Идомени. Каква е ситуацията там сега?


Тук почти няма човек, който да не е пробвал да премине браздата от Гърция към Македония. Всеки ден групи бежанци поемали и към България, разказва иракчанинът Али.


„Преди 2 дни една група тръгна към България. Хвана ги полиция. Пребиха ги, взеха им паспортите и парите. Взеха им и пръстови отпечатъци, за да не могат да продължат към Западна Европа”, обяснява Али, мигрант от Ирак.


Голяма част от мигрантите, които месеци наред бяха струпани до граничната бразда, вече са в новоизградените официални бежански лагери в Гърция. Хиляди обаче все още живеят на открито.
Над 2000 мигранти са концентрирани в два незаконни лагера между Солун и Поликастро. Въпреки полицейската охрана, районът е апетитен за трафикантите, които предлагат на бежанците маршут през България. Цената - около 2000 евро на човек.


За разлика от Идомени, палатките в Поликастро и Евзони са разпънати на асвалтови паркинги край 2 бензиностанции. Доброволци са изградили брезентови училища за най-малките и кухни за свежа храна. В една от тях от 2 седмици работи испанецът Мануел.


„Бежанците имат нужда от нас. Тук сме само ние, няма помощ от държавни организации”, казва Мануел, доброволец от Испания.


„Справяме се някакси. Виждаш по-добре от нас, че ситуацията е трагична. Това не е място за нормален живот”, обяснява Уаси, мигрант от Афганистан.


„Няма да “изядем” нито Македония, нито България. Искаме само да преминем. Пуснете ни!”, казва Мухамад, мигрант от Афганистан.


Лагерът „Идомени” със своите 14 000 незаконни обитетели е история. Сега релсите, които бяха блокирани от палатки са освободени.


Разчистването на лагера „Идомени” реши важен транспортен проблем между Гърция и Македония. Железопътната връзка между двете държави. Помним мигрантите не допускаха нито един влак да премине по тази железопътна линия.


В рамките на една седмица това е втори опит за пробив на бежанска вълна на българо-гръцката граница. Миналата събота две групи мигранти бяха заловени край пункт Кулата и веднага върнати в Гърция.