Мнението е на бившия председател на Еврокомисията Жозе Барозу

 

 

Две са големите заплахи за Европа - терорът и набиращият сила национализъм. Мнението е на бившия председател на Еврокомисията Жозе Барозу.

 

Той беше днес в София. Срещна се с президента и премиера и поощри страната ни за адекватните действия за спиране на мигрантите. После говори пред студентите в Софийския университет за дигиталното бъдеще.

Още по темата

 

Пред Нова Барозу заяви, че терорът атакува Европа отвън, но опасният шовизимъм го отглеждаме в нашитите общества и не трябва да го подценяваме. 

 

„Хората по улиците губят вяра в елитите. И ние политиците трябва да се запитаме защо”, заяви Барозу. „Ако не намерим отговор, хората все повече и повече ще се люшкат към крайностите”. 

 

„Не казвам, че всички които атакуват Евросъюза са шовинисти или ксенофоби, но твърдя, че всички екстремисти са срещу Европейския съюз. Всички ксенофоби и расисти - също. Защото нашата Общност изповядва съвсем различни ценности - откритост, свобода и солидарност. И затова смятам, че ние демократите трябва да се противопоставим, а не да отстъпваме инициатива на крайните. Нито да се подвеждат по популизма”, заяви Барозу.

 

Цялото интервю с Жозе Барозу гледайте в предаването „Събуди се”