Президентът обвини Русия, че подкопава основите на ЕС

 
Смело изказване на президента Плевнелиев пред Европарламента. Държавният глава обяви Крим за украински и обвини Русия, че подкопава основите на Евросъюза. 
 
От Студена война минахме към Студен мир в отношенията си, посочи Плевнелиев пред евродепутатите. Така той стана вторият български президент, направил обръщение в пленарната зала на Европарламента.  
По темата
 
Думите на Росен Плевнелиев бяха прекъсвани от аплодисменти, а той беше изпратен с овации и на крака. Председателят на Европарламента Мартин Шулц определи изказването му като едно от най-смелите досега.
 
„Благодаря Ви, г-н президент, за смелите думи и благодаря, колеги, за аплодисментите. Мисля, че президентът изнесе една много смела реч, което личеше по вашата реакция. Много колеги споделят мнението Ви, но има и такива, които са на друго мнение. Аз съм от първите и Ви благодаря за смелата реч”, заяви Мартин Шулц.
 
Какво всъщност прозвуча смело на Мартин Шулц? След като българският президент обяви, че Крим принадлежи на Украйна, той обвини Русия, че се опитва да дестабилизира и прекроява граници, и подкопава основите на Евросъюза. 
 
„Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект”, заяви Плевнелиев. 
 
До този момент реакция на Москва няма.
 
Информация: Антоанета Николова