Фестивал на местните породи ще събере на едно място най-различни животни

Ако досега не сте виждали представители на породите Реплянска овца, балканско планинско магаре или дунавски кон, то трябва да отидете в Чупрене, където третият Фестивал на местните породи ще събере на едно място най-различни животни.

На 12 юни във видинското село, разположено в района на Западен Балкан, освен запазена природа ще бъдат представени и различни български породи животни. Фермери пък ще предлагат вкусни сирена и кашкавали, мед и сладка, произведени в „Натура 2000” зони.

На Фестивала на местните породи ще има и шоу – демонстрация на джигитовка с коне. Ще се яздят коне от породата Дунавски кон, ще се изпълняват каскади и стрелба с лък.

Целта на фестивала е да се популяризират българските местни породи. Ето защо особено внимание ще бъде обърнато на местната порода овце - Реплянска овца. Съвсем скоро предстои да бъде открит и Демонстрационен център за тази порода в едноименното село Репляна. Ще могат да се видят и други местни породи като Витороги дългокосмести кози, кучета от породата Българско овчарско куче, а също така и Балканско планинско магаре.