Водата в останалите части от крайбрежието на града е с нормални показатели

Мръсно море още в началото на сезона. Забраниха къпането на Офицерския плаж във Варна. Пробите на Здравната инспекция показват, че в морето има завишено ниво на бактерии, причиняващи стомашно-чревни проблеми. 

Офицерският плаж е обявен за зона, опасна за къпане заради двойно завишение на ентерококи и ешерихия коли – бактерии, причинени от отпадни води.

„Започва учестен мониторинг на три дни до чиста проба, след 7 дни трябва да има последваща проба, която да е с благоприятни показатели и се предприема премахване на ограничението”, обясни Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна. 

По темата

 

„Ние се отказахме като концесионери от морски плаж Офицерски – основната причина беше това”, Андрей Василев, представител на концесионер. 

Въпреки табелата за опасност при къпане, на плажа хора има.

„Трябва да се вземат мерки, няма пари може би общината, не зная. Тука идват много хора, плажът вчера беше пълен”, казва Лиляна Маринова. 

„То опасно е в сферата на фунията, извън нея няма опасност”, смята Атанас Атанасов. 

Съоръжението, което от години трови морето край Варна е Шокъровият канал. За решаването на проблема, по данни на общината, са нужни над два милиона.

„Техническият проект е готов, следва издаване на строително разрешение и веднага отиваме в ПУДООС за финансиране”, заяви кметът на Варна Иван Портних. 

„Вече е засегнат и Централен морски плаж-Варна. Така че ако този въпрос час по-скоро не бъде решен, Варна ще си остане без туристически сезон”, обясни Андрей Василев, представител на концесионер. 

От Здравната инспекция предупреждават, че къпането в мръсната вода води до стомашно-чревни инфекции и алергии. Морето на другите плажове във Варна и региона е с нормални показатели.

Репортер: Искра Урумова