От БСП съобщиха за санкцията, цитирайки писмо на Еврокомисията

Зрелищен скандал в три действия заради европарите. Управляващи и опозиция в парламента отново кръстосаха шпаги по въпроса, спира ли Европейската комисия милиард и 100 милиона лева по земеделски програми. 

Спряно ли е еврофинансирането за селските райони или не е спряно. Има ли опасност да бъде спряно или няма такава опасност. Праща ли ни Брюксел последно предупреждение или само леко ни размахва пръст. Два различни прочита на едно и също европисмо доведе пленарната зала до взрив. Фитила подпали БСП.

„Рухна най-ефективният ви и успешен рекламен трик – че Европейската комисия подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства. Уважаеми дами и господа, време е за предсрочни избори”, заяви Драгомир Стойнев от БСП. 

По темата


Оттук европейският милиард беше забравен, а скандалът преля далеч отвъд земеделските проекти. 

„Лъжи! Откровени лъжи от една провалила се партия! За какво говорите господа лицемери? Та вие сключихте сделка с дявола, за да останете на власт”, казва Цвета Караянчева от ГЕРБ. 
„Какво ми говорите за човек, който е изгонен от народа? Кой ли? Имам чувството, че г-н Борисов говореше за себе си. Това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради който 20 българи се самозапалиха”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. 

„Българските избиратели са тези, които казаха кой трябва да управлява и кой да повтаря управленски мандати и това е премиерът Бойко Борисов”, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

За да върне дебата обратно в селскостопанската тема в парламента по спешност пристигна земеделският министър Десислава Танева. 

„Програмата за развитие на селските райони нито е спряна, нито имаме изискани милиард и 100 милиона лева”, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 

За доказателство Танева показа извлечение за последния транш от еврофинансирането. А за още по-голямо доказателство остави в парламента заместника си Васил Грудев да ограмотява социалистите. След кратка дискусия, суматоха в залата, гонитба по кулоарите и почти насилствен съвместен брифинг, позициите останаха, каквито си бяха - различни.

Арбитър в спора се оказа Еврокомисията. Оттам съобщиха, че програмата не е спряна, но по 2 от мерките тече проверка и плащанията временно са преустановени. Ако се стигне до спиране на пари, сумата би била под 100 милиона лева, коментираха за Нова източници от Брюксел.