Кога да очакваме окончателния резултат от делото?

След като прокуратурата поиска да бъдат отменени скъпите винетки, хиляди шофьори - в очакване на решението на съда. Какво ще стане, ако винетката бъде обявена за незаконна?
Според юристи, най-логичната мярка е държавата да върне на шофьорите разликата между новата и старата цена - тоест 30 лева. Дали ще се стигне до там? 

По темата

От Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, които участват в оспорването на цените на винетките цитират закона.

„Задължението на всеки административен орган, чиито акт е бил отменен, да възстанови предходното положение и да преуреди спрямо последния законообразен акт”, обясни Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

Тоест, би трябвало държавата да ни върне по 30 лева, с колкото поскъпна винетката от тази година. От строителното министерство обаче не бързат да мислят битката за изгубена.

„Ако е в полза на държавата постановлението остава в сила. Ако постановлението е незаконосъобразно ние разбира се ще обжалваме на тричленка, така че то няма да влезе в сила веднага. За съжаление няма как да обжалват пред тричленен състав, тъй като настоящият процес се развива пред тричленен състав. Надявам се, че юристите на министерството ще имат предвид, че ще обжалват пред 5 членен състав на Върховния административен съд”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Ако се стигне до обжалване юристите прогнозират, че можем да очакваме окончателният резултат от делото не по-рано от началото на ноември.