Проверяват за акцизни стоки и нерегистрирани туристи

Данъчните - с нови мерки за контрол през този сезон.  Под лупа попадат нелегалните места за нощуване, както и укриването на туристи.  

На всички контролно-пропускателни пунктове в курортите на север ще има представители на Националната агенция за приходите, които да проверяват пътя на доставките до хотели и заведения. Ще се проверява и самоличността на шофьорите, доставящи стоките и документите за тях. 

По темата

„Ако водачът на моторното превозно средство не ни съдейства и не представя тези документи, прилагаме санкции. Санкцията е от 1000 до 3000 лева”, обясни Бойка Генова от НАП. 

На Дуранкулак пък ще се следи всеки автобус с туристи. Информацията ще се изпраща директно в централното управление на НАП в София, където тя ще се анализира, а в последствие ще се следи дали тези данни ще бъдат отразени в дневниците на покупките и продажбите в следващия месец”, обясни Бойка Генова. 

Според някои хотелиери това ще води ди забавяне на пристигането на туристите и забавяне на стоките. Според данъчните обаче, проверката на входа на комплексите няма да отнема повече от 8 минути, а на изхода – пет минути. Ще следят предимно доставките на рискови стоки – цигари и алкохол, а денонощни проверки в обектите институциите щели да правят съвместно.

От НАП напомнят, че приемат сигнали за нарушения и корупция по електронна поща и на телефон 0700 18 700.

Репортер: Искра Урумова