Някои от тях са пълни с витамини и антиоксиданти

Няма стандартни критерии за определянето на най-полезните храни. Но факт е, че някои от тях са пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

По темата

Гъбите, освен че са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от групата В, калций и минерали, са отлични източници на антиоксиданти. В допълнение, някои от най-мощните имуностимулиращи агенти идват от гъбите и това е една от причините, поради които те са толкова полезни за превенция и лечение на рак.

Кълновете от броколи имат много по-големи здравословни ползи, отколкото зрялото броколи. Освен това можете да консумирате по-големи количества от тях. Изследванията показват, че тридневни кълнове броколи съдържат от 10 до 100 пъти повече от съединението глюкорафанин, отколкото зрялото броколи.

Чесънът е богат на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С, така че е от полза както за вашите кости, така и за щитовидната жлеза.

Швейцарско къдраво зеле - то е отличен източник на витамин С, Е и А (под формата на бетакаротин), съчетани с минерали, манган и цинк. Когато ядете този тип зеле, си набавяте много антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ползи. Пигментът беталаин пък помага на процесите на детоксикация на организма.

Авокадо - то всъщност е класифицирано като плод, а не зеленчук. Авокадото е с ниско съдържание на фруктоза и богато на здравословни мононенаситени мазнини и калий. Благодарение на тях то подобрява съдовата функция на организма и здравето на сърцето. Авокадото също така осигурява още близо 20 основни здравословни хранителни вещества, включително фибри, витамин Е, витамини от групата В, както и фолиева киселин.