Екип на Новините на Нова отиде на Острова

Последен ден преди референдума за британското членство в Европейския съюз. Ще имат ли проблеми хилядите българи там, ако страната напусне съюза – екип на Новините на Нова отиде на Острова. 

По темата

В „Кингс колидж” в Кеймбридж Надя Узунова се срещна с една българка от университета.

Мостът на река Кем е дал името на града. Университетът е неговият смисъл. Там някъде прословутата ябълка паднала на главата на Исак Нютон. В библиотеката отсреща се пази оригиналният ръкопис на Мечо Пух, подарен от Алън Милн. От осем века Кеймбридж възпитава едни от най-красивите умове.

Лиана Минкова завършва магистратурата  си по политически науки там. Играта на партии й е ясна. Разпознава я в прегръдката на консерватизма и популизма. Заедно с Лиана в Кеймбридж ще се дипломира и Джиро - японец по произход, французин по паспорт.

Само през последната година около 6000 българи са избрали да учат във Великобритания. Те и още десетки хиляди европейци, които учат там, следят с тревога новините за Брекзит. Кеймбридж е притегателен център и за много специалисти, изследователи и учени от цяла Европа. След Брекзит много от тях може да загубят правото си да работят.

Брексит може да се обърне и срещу младите британци. Много т тях учат в европейски университети и ако напуснат ЕС, това ще им бъде по-трудно.