Гласуващите за оставане в ЕС водят с 10%, сочат неофициални предварителни данни

Решаващ референдум във Великобритания. До полунощ българско време британците ще гласуват дали да останат, или да напуснат Европейския съюз. 

По темата

Референдумът е определян като съдбоносен за бъдещето на цялата общност. Редица от най-уважаваните финансови институции предричат глобална криза и дори разпадане на Евросъюза, ако излизането на Великобритания, наричано BREXIT, стане факт.

Публикуването на екзитполове преди края на гласуването е забранено, което значи, че резултатът ще е известен утре сутринта. 

Борсови играчи са поръчали екзитполове и поради тази причина в момента всички със затаен дъх следят курса на британската лира. А тя се покачва и достигна най-високите си нива за тази година, което според анализатори значи, че гласуващите за оставане в ЕС са повече на брой. По неофициална информация те са водят с 10% пред тези, които искат страната им да напусне 28-членния блок. 

Това е третият общодържавен референдум в историята на Обединеното кралство и може да промени не само неговото бъдеще, но и да определи бъдещето на Европа и целия западен свят.

Резултатът от референдума не е задължителен, но парламентът ще бъде под силен политически натиск да го приеме. 

Очаква се 46,5 милиона души да отидат да дадат гласа си в изборните секции или да изпратят вота си по пощата.