Берлин и Париж искат да направят ЕС "гъвкав съюз"

Германските и френските власти активно търсят нови пътища и ориентири за Европейския съюз. Заедно с останалите страни, основателки на ЕС, са готови да разгледат варианта „гъвкав съюз“, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

По темата

Референдумът във Великобритания принуди Германия и Франция да се сплотят в търсенето на нови пътища за развитието на Евросъюза. „Европа днес се нуждае от ориентири“, заяви в интервю за FAZ германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че именно Берлин и Париж носят главната отговорност за съдбата на организация.
Щайнмайер и неговите колеги от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия – петте други страни-основателки на ЕС, ще се съберат днес в Берлин, за да обсъдят излизането на Великобритания, както и документа за „гъвкав съюз“. Той предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В същото време в началния текст на документа, съставен от германската и френската страни, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий, като този във Великобритания, и в други държави от ЕС. „На европейците никак няма да им е лесно да излязат от тази криза“, каза Щайнмайер по телевизия Це Де Еф.

Берлин и Париж търсят решение

Неговият френски колега Жан-Марк Еро заяви, че общата цел на Германия и Франция е повишаването на ефективността на Евросъюза. Те се интересуват от конкретните решения, които ще позволят на регионалната организация да функционира по-добре, уточни той в интервю за АФП, цитирано от БГНЕС. При това не става дума да се увеличава властта на Брюксел.

Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени на 27 юни в Берлин на канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд.

Самата Меркел вчера определи референдума като „преломен момента за Европа и европейския процес на обединение“ и предупреди да не се правят „прибързани изводи“. Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че съжалява за решението на британците. „Британското „не“ е голямо предизвикателство за ЕС“, каза той.

На референдума, който се проведе на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизането на тяхната страна от Евросъюза. На противната позиция бяха – 48,1%. Брюксел призова Лондон незабавно да започне преговори за излизане от ЕС. 

Междувременно, британските привърженици на евроинтеграцията събраха над един милион подписи под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС, предаде Франс прес.