Вече над 3,7 милиона души са заявили, че подкрепят идеята

Над 3,7 милиона подписа с искане за нов референдум във Великобритания. Експеримент на Нова обаче показа, че всеки може да подкрепи  идеята, стига да се регистрира на страницата. Заради подобни съмнения Долната камара на британския парламент започна разследване на петиция. Предположенията на този етап са, че  поне 77 000 подписа са  фалшифицирани.

Авторът на петицията е Оливър Хили, активист на крайно-дясната Партия на английските демократи.  Защитник на идеята за излизането на Великобритания от ЕС, стартирал инициативата си преди повече от месец.

Сега е доволен от резултата, но твърди в страницата си във Facebook, че „заради резултата петицията му е била открадната от защитниците на идеята за оставането на Великобритания в ЕС”. Дали тази петиция ще има някакъв успех, след като от нея се отрича дори инициаторът й, ще стане ясно в близките дни.

А политическите совалки след  Brexit не спират. Тази вечер в Берлин започва спешна среща между лидерите на Германия, Италия и Франция.  На нея ще бъде обсъден основния въпрос, който засега остава без отговор - кога  Великобритания ще задейства процедурата по излизане от Европейския съюз?

Резултатът от референдума е ясен, но срок за същинското излизане няма. Това поражда несигурност, която обърква световните пазари и ражда и редица спекулации в пресата - като това, че се готви генерална промяна във формата на Евросъюза и централизиране на властта в Берлин.

Ангела Меркел обаче даде да се разбере, че Германия няма да чака дълго Лондон да задейства процедурата.   "Очаквам в определен момент Великобритания да стартира процедурата. Смятам, че трябва да е с официално уведомление от тяхното правителство. Моята работа е, когато уведомлението дойде, да знаем какво точно трябва да се направи", заяви тя.

По темата работиха Ина Гълъбова и Момчил Минков