Те заведоха колективен иск, за да променят правилата в съда

Прависти на война със сградната инсталация. Сега всички клиенти в столицата плащат, ако тръбите на „Топлофикация” минават през домовете им, без значение дали ползват парно и гореща вода, или не.

Пловдивски адвокати обаче завеждат колективен иск, с който се надяват да бутнат правилото в съда.

По темата

Асен Стаменов купува апартамента преди 13 години. От тогава до днес тук не е живял никой. Въпреки това сметките за парно се трупат. 

„Забележете в какво състояние се намира жилището и пригодно ли е то за живеене”, казва Асен Стаменов, клиент на „Топлофикация”-София. 

Съди „Топлофикация”. И "Топлофикация" го съди. Губи и двете дела. С куриозни аргументи от страна на съда. 

„Вътрешното убеждение на съда е, че Вие живеете там, монтирате радиатори вечер, след това ги демонтирате и ги криете. Как точно се случва това, не можах да разбера”, добавя Асен Стаменов, клиент на „Топлофикация”-София. 

Решението на проблема може би се крие в европейско правило, което е привнесено и в българския Закон за защита на потребителите - че ако са ни доставили услуга, която не сме поискали - било то вода, елекричество или парно, не сме длъжни да я плащаме.

„Ние се надяваме, че това не е вик в пустиня. Считаме, че потребителите имат право да не заплащат тази такса, ако не са поискали съответната услуга централно отопление”, обяснява Димитър Деков от Сдружение за правна помощ на потребителите.

С това основание Сдружението за правна помощ тръгва на война със сградната инсталация. 
„Съдът ще реши дали има основание искът, но аз смятам, че той дава една напразна надежда на хора, които не желаят да плащат сградна инсталация. Законна е – има я. ако се промени законът – добре, но сега е така”, обяснява Деян Дянков, обмудсман на „Топлофикация”-София.

Без да се колебае, и Асен продължава да търси правата си.  

„Искам някой да ми обясни – гражданин на тази република ли съм, данъкоплатец ли съм, равноправно лице ли съм или съм крепостен селянин на някакво юридическо лице, което издевателства върху всички нас”, казва Асен Стаменов, клиент на „Топлофикация”-София.