Преди това БСП поискаха 23 октомври

От ГЕРБ съобщиха официално, че ще предложат президентските избори да бъдат на 6 ноември, а ако има балотаж – той да се проведе на 13 ноември. За разлика от всички останали избори, президентските се насрочват не от държавния глава, а от Народното събрание. 

По темата

Засега единствените противници на идеята на ГЕРБ са представителите на БСП. Според тях процедурата по вота трябва да приключи още през октомври, а през ноември депутатите да се фокусират върху разглеждането на бюджета за следващата година. 

„Мисля, че 6 ноември е по-удачната дата за президентските избори”, коментира председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Според лидера на ДСБ Радан Кънев от ГЕРБ имат проблем с номинацията за президент и затова „правят изборите малко по-късно”. От ДСБ заподозряха, че ГЕРБ са в тайни преговори с ДПС за „наливане на гласове” в последния момент. От ГЕРБ отрекоха, а от ДПС обясниха, че ако има тайни преговори, те са тайни и за тях. 

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че за него няма значение кога точно ще се проведат изборите. „Аз мога и утре да обявя кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ”, заяви той.

„Притесняваме, че политическите партии абдикират от тези избори. Това, което досега съм чул е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, да са на много хора, а аз не мога да разбера тогава защо изобщо партиите ще издигат кандидати”, заяви Борисов и добави: „Какво означава Граждански съвет да ти номинира кандидат–президент или някаква обща коалиция да избере някакъв човек? Със сигурност в България има хиляди достойни хора, но тогава каква е ролята на партията?”.