Возят ли се спешни пациенти в определени болници?

Още реакции след разследващата серия на Нова - "Търговия с пациенти". Возят ли се спешни пациенти в определени болници, срещу такса под масата за екипа на линейката? Отговарът на една от болниците, за които ви разказахме.

В разследване ви разказахме как линейка кара майката на тази жена в болница витоша, подминавайки 4 по-близки. Въпреки правилата.

По темата

„Когато попитах, ще отидем ли в „Пирогов, той каза, че там заради ремонтите, е по-трудно достъпна болницата и сега ще видим къде ще отидем”, разказа Мариана Ганева.

Доктор Орлин Филипов е управител на болница „Витоша”. Той има свое обяснение защо линейки избират неговата болница, дори и нарушавайки правилата.

„Затова защото има ясното съзнание лекарят от „Бърза помощ”, че откарвайки пациента в друга болница обрича пациента на смърт, защото пациентът казва: "Чедо, имам пенсия 150 лева и не мога да платя цена от 3000 лева, която ми поискаха преди две години в „Пирогов”, обяснява д-р Орлин Филипов, управител на СБАЛОТ „Витоша”.

Така доктор Филипов отговаря на резулатите от проверката, която показва, че пациентът неправилно е закаран в отдалеченото му лечебно заведение. За подобно нарушение миналата година са наказани 14 лекари от Бърза помощ.

„Преди да бъде подадена тази жалба, тази жена е била подготвена от хора, които имат интерес да очернят една институция, една частна болница, която е единствената надежда на стари хора”, казва още д-р Орлин Филипов, управител на СБАЛОТ „Витоша”.

Докторът не отрича за проведения разговор с дъщерята на починалата си пациентка, няколко седмици по-късно.

„Благославям Ви да се смирите, така по-лесно да преодолеете загубата на Вашата майка. Притеснявам се да не Ви подлъжат. Има гладни адвокати, които се чудят, как да изкилифинчат нещата”, казва по телефона д-р Орлин Филипов, управител на СБАЛОТ „Витоша”.

„На първо място човек трябва да се смири, защото той не може да върне умрелия, умрелия не може да бъде върнат”, на мнение е д-р Филипов.

Има ли търговия с пациенти? Здравният министър Петър Москов отговаря на горещите въпроси след разследванията на Генка Шикерова утре сутрин в "Здравей, България".