Вижте кой е най-полезният шоколад

В най-сладкия ден от годината – 7 юли, когато светът отбелязва Деня на шоколада, вероятно е най-подходящото време да се замислим за ползите и вредите от похапването на какаовото изкушение.

По темата

Големите компании, производители на шоколад, инвестират милиони в проучвания на възможностите шоколадът да подобрява здравето ни. Учените вече са установили, че лакомството могат да влияят добре на работата на сърцето и мозъка.  

Професионални спортисти от цял свят масово похапват шоколад, защото той спомага за по-добрите им спортни резултати и по-голямата им психическа устойчивост.

Британският здравен експерт д-р Сали Нортън съветва да заменим млечния шоколад с черен с по-високо съдържание на какао.

„Той засилва паметта, прави сърцето ни по-здраво и може дори да спомогне за свалянето на килограми. Но… не бива да се похапва в големи количества”, предупреждава д-р Нортън, цитирана от британското издание „The Fuss”.

ПОЛЕЗНИЯТ ШОКОЛАД

От десетилетия насам големи екипи от учени изследват защо някои общности по света нямат сериозни сърдечно-съдови проблеми. Оказва се, че общата съставка в иначе различните им храни е епикатехин - полифенол с мощни антиоксидантни свойства. Той се съдържа в червените плодове, ябълките, зеления чай, джинджифила. Най-голяма обаче е концентрацията му в шушулките от какаовото дърво. Следователно – съдържа се и в шоколада.

Епикатехинът увеличава производството на азотен оксид в организма – веществото, което „успокоява” кръвоносните съдове и улеснява работата на сърцето.

Полезният полифенол влияе добре и на мозъка. Доброто кръвоснабдяване позволява на повече кислород да достига до мозъка при сериозни ментални усилия и спомага за подобряване на когнитивните способности.

За съжаление, нито един от производителите на шоколад в света не изписва върху опаковката на продуктите си какво количество епикатехин съдържат те. Изследвания показали, че полезното вещество в шоколади с 90% какао е по-малко, отколкото в шоколади със 70% какао.

КОЛКО ШОКОЛАД МОЖЕМ ДА ПОХАПВАМЕ?

Ако сте активен спортист, добре е да консумирате по около 80 г тъмен шоколад на ден. Предполага се, че чрез него в организма ви ще попаднат 2 мг епикатехин, необходим за по-голяма издръжливост и за щадене на сърцето.

Имайте предвид обаче, че въпросните няколко парченца шоколад „носят” и 400 калории, 24 г наситени мазнини и 29 г захар.

П.С. (с усмивка): Да ви е сладко!

Редактор: Маргарита Стоянчева