250 мл от тази течност може да съдържат до 27 г захар и 80 мг кофеин

Европейският парламент наложи вето на плановете на ЕК да позволи твърденията, че
По темата
напитките със захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин, имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията.
 
Изложението на подобни твърдения върху напитки би довело до по-голяма консумация на захар от деца, най-голямата група на потребители на енергийни напитки, казаха евродепутатите в резолюцията си, посочват от ЕП в официално прессъобщение.  
 
„От статистическите данни знаем, че много млади хора и дори деца консумират тези напитки в големи количества“, каза водещата депутатка по темата Кристел Шалдемозе (С&Д, Дания).
 
„Не става въпрос само за кофеина; проблемът е, че енергийните напитки съдържат и много захар. Не смятаме, че подобни напитки трябва да съдържат каквито и да е твърдения за ползи за здравето върху опаковките си“, добави тя.
 
Резолюцията за отхвърляне на твърденията за ползи за здравето бе приета с вдигане на ръце.
 
В текста депутатите подчертават, че юношите са най-голямата група потребители на енергийните напитки, цитирайки проучвания, които показват, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки.
 
Една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да съдържа до 27 г захар и 80 мг кофеин, посочват евродепутатите, като отбелязват, че енергийните напитки са свързани с главоболие, проблеми със съня и проблеми с поведението при децата и юношите, които редовно ги консумират.
 
Парламентът призовава страните членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи.