Премиерът Бойко Борисов обяви, че се работи по няколко варианта

Темата за размразяването на проекта „Белене” отново е на дневен ред. Това бил един от вариантите на кабинета за действие, след като Русия осъди България заради спирането на проекта. 

По темата

Духът на „Белене” беше изпуснат отново от бутилката на АБВ. А поводът - присъдата България да заплати на Русия 550 милиона евро за произведения и непожелан реактор към централата. Според Румен Петков всъщност ще плащаме повече.

„Не става дума за 550, а за около 800 милиона евро”, убеден е заместник-председателят на АБВ. Сметката включва съдебни и адвокатски разходи, аванси, лихви плюс неясно колко пари за съхранението на реактора от Русия, докато се реши съдбата му.  „Решението сега е или по най-бързия начин да бъде подновено строителството на АЕЦ Белене, или да се обяви за продан”, смята Румен Петков. 

Първоначално премиерът Бойко Борисов реагира гневно. „Щом са спали до 2009 година и всичко дойде до мене, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча”, заяви Борисов. Той обаче даде да се разбере, че е много вероятно да послуша бившите партньори и днешни опоненти. 

„Сега полагам усилия поне в три варианта да не загубим парите или да си ги върнем. Включително да продадем проекта”, заяви Борисов. Вариант две бил да се продаде само реакторът. Например на Иран, закъдето Борисов замина днес. Има и вариант три. „Ще вляза в парламента и ще кажа – колеги, или трябва в новия бюджет да  заложим толкова пари, или трябва да свалим мораториума, и да го построим”, каза премиерът. 

Че размразяването на проекта също е в плановете потвърди и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 „Не изключваме нито един вариант”, подчерта Петкова. И министърът, и премиерът признаха, че само за лихви по присъдената сума на ден ще плащаме по 176 хиляди евро. Но отказаха повече конкретика.

„Комунистите говорят в бъдеще време - ще, ще, ще. Сега имаме един гьол, имаме да плащаме още милиарди. И нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините”, заяви Борисов. 

„Приказките за гьола и шарана може и да грабват нечие внимание за два часа, но после плащаме всички”, коментира Румен Петков.  

Борисов обеща решението на проблема да бъде намерено до месец.