Горят 40 декара сухи треви

Голям пожар пламна в Пловдивско. Изгорели са 40 декара сухи треви край железопътната линия Панагюрище-Пловдив. 

"Гори нива непосредствено до релсовата линия на спирка Царацово. Влакът по линия Панагюрище-Пловдив не може да премине. Всички пътници сме блокирани. Горят релсите, гъстият дим излиза на магистралата", пише зрителка на Нова в "Моята новина". 

Пожарът избухнал около 11.30 часа в току-що ожъната нива край село Царацово. За секунди пламъците се пренесли в нивите и на съседните две села села Радиново и Бенковски. За да не стигне огънят до промишлената зона, пожарникарите започнаха да гасят и на ръка. Вятърът се оказа едно от основните препятствия.

Огнените езици стигнаха до близката железопътна линия. Машинистът на пътническия влак от Панагюрище, който се движел към огнената стихия, успял навреме да спре преди компоцизията да влезе в горящите кълба. И на заден ход върнал влака в гара Бенковски. В него са пътували 20 души.

Пожарът стигна и до автомагистрала "Тракия". Гъстият дим напълно покри аутобана. Вследствие на димната завеса стана и катастрофа. За щастие без жертви, но едната кола за малко не изгоря.

Пет пожарни коли гасиха огъня. В късния следобед движението на влаковете между Панагюрище и Пловдив бе възстановено. Според пожарникарите вероятната причина за огромния пожар е човешка грешка- изхвърлен фас или умишлен палеж.