Отговорът трябва да стане ясен след стрес-тестовете в дружествата

Стабилни ли са застрахователните и пенсионните компании у нас и сигурни ли са парите на хората, вложени в тях? Отговорът трябва да стане ясен в края на годината, след като дружествата минат така наречените стрес-тестове. 
 
Защо предстоящата проверка роди притеснения в европейския финансов регулатор?
 
Миналата седмица еврорегулаторът е изпратил писмо до българската комисия за финансов надзор, финансовото министерство и премиера, че се опасява от несигурност при тестовете. Реално те ще проследят дали компаниите са достатъчно стабилни и могат ли да реагират при кризи. Предварително обаче европейският орган за застраховане се усъмни в коректността на проверките. Плановете в числа: да се проверят балансите на 54 застрахователни и 27 пенсионни дружества. А избрани да свършат тази работа са 12 одиторски компании.
 
Писмо до премиера от миналата седмица, с което Нова телевизия разполага, разбута сектора, на прага на проверките му. Според предупреждението на европейския регулатор, Комисията за финансов надзор е създала несигурност.
 
Официално Комисията за финансов надзор обясни писмено, че е сигурна в легитимността на упражнението, което ще започне в петък, че работи прозрачно и че намира за вредно разпространяването на подобна  кореспонденция . 
 
"Очакваме да видим как КФН ще приложи регулациите, но в един или друг сценарий процесът върви по план", посочи финансовият министър Владислав Горанов. 
 
Част от ръководството на Комисията обаче призна, че разминаване с Европа има. От застрахователния бранш обърнаха внимание, че половината от дружествата ще се проверяват от една компания. 
 
Според Комисията обаче каквито и да са резултатите от проверките, за парите на хората няма страшно. Съгласен е и браншът.
 
А дали до края на тестовете Стоян Мавродиев ще остане шеф на Комисията за финансов надзор, е политически въпрос, още незададен на всички.
 
"До края на юли ще бъде избран нов председател, не мога да ви отговоря дали ще е той. Има гласове за различна кандидатура от неговата", посочи Горанов.