Арт инсталацията е на известния американски фотограф Спенсър Тюник

Сто голи жени ще посрещнат вероятния кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп на конгреса на неговата партия в Кливланд, който започва днес, предадоха „Франс прес” и БТА.

Те се събраха в североизточния американски град за инсталация на известния американски фотограф Спенсър Тюник. Всяка от жените държи в ръка голямо кръгло огледало.

Инсталацията е в знак на протест срещу поведението на републиканците и кандидатурата на Тръмп.

По темата

Жените са се обърнали символично към намиращата се недалеч спортна зала на Кливланд, където ще се проведе конгресът на партията.

"Имам две дъщери и жена.. и съм изплашен от езика на омразата в Републиканската партия срещу жените и малцинствата", заяви Тюник.

Известният с голите си инсталации фотограф засегна и друга актуална тема в американското общество - тази за правото на притежаване на огнестрелни оръжия - на фона на поредицата смъртоносни стрелби в САЩ.

"Общественото показване на голо тяло е незаконно, но за сметка на това човек може да се разхожда с оръжие без да го безпокоят. Намирам това за доста странно", коментира Тюник.