Отговорните власти в Атина допуснали хеликоптер с турски бунтовници да кацне на територията на страната

„В началото мислехме да тръгнем за България или Румъния, но горивото нямаше да стигне и имаше опасност да ни екстрадират веднага в Турция, тъй като правителствата на тези страни имат отлични отношения с държавата на Ердоган. Най-близкото летище бе Александруполис затова решихме да се приземим там и да потърсим убежище“. Това казват в показанията си осемте турски бунтовници, избягали от родината си след неуспелия преврат, съобщава кореспондентът на NOVA Бойка Атанасова. 

Според твърденията им решението да предприемат „голямото пътуване“ било взето внезапно, след като турски полицаи започнали да ги обстрелват. Били на борда на два хеликоптера, които вследствие на стрелбата се разделили. Кацнали на поляна, където огледали обстойно картите и горивото, с което разполагат. 

В електронната памет на устройствата им, които са обект на разследване от гръцките власти, са открити повиквания от близките им, на които войниците не отговорили. Отчетени били и позвънявания към един конкретен номер. За него те обяснили, че принадлежи на командира на отряда. Фактът, че той не е отговорил, ги навел на мисълта, че ситуацията е критична и животът им е в опасност, ако останат в Турция.

В същото време турският посланик в Атина направи нестандартен дипломатически ход и даде извънредна пресконференция. На нея той подчерта, че вероятността да не бъдат екстрадирани турските бунтовници „няма да помогне на двустранните отношения“ между Гърция и Турция, съобщава гръцката преса. 

Според думите на дипломата Гърция дори не е трябвало да дава разрешение за кацане на хеликоптера. Посланикът обаче не отчете факта, че при подаден сигнал „Mayday” Атина не е имала друг избор, тъй като той означава, че вертолетът е в непосредствена опасност. 

Кореспондент: Бойка Атанасова