Физик изчисли вероятността да е плагиатствала речта на Мишел Обама

След като Мелания Тръмп изнесе реч на националния конгрес на Републиканската партия в Кливланд, Охайо, в социалните мрежи се появи вълна от сравнения между нейните думи и тези на Мишел Обама от 2008 г Оказа се, че словото на Мелания напомня изумително много на това на настоящата първа дама.

Пасажи като „Моите родители ми създадоха ценностите, че човек трябва да работи упорито за това, което иска в живота" (Мелания, 2016 г.) и „Барак и аз сме отгледани с толкова много сходни ценности - тези, че човек трябва да работи упорито за това, което иска в живота" (Мишел, 2008 г.) са само част от примерите.

Сред забавните публикации онлайн са: "Искам да благодаря на двамата автори на речта ми - Копи и Пейсти (бел. ред. - Копирай и Постави) за помощта им".

Появи се снимка с Мишел Обама, която държи надпис, на който пише: „Върни си ми речта!":

Колаж пък иронизира Мелания, като е изобразена като космонавт, който е „открил Луната”:

 

Появи се и скеч на семейство Обама, в който Барак Обама се залива от смях и казва, че туитовете по темата ще бъдат страхотни":

На друга снимка пък Мелания Тръмп е седнала на чин зад Мишел Обама и видимо преписва от нея:

Има и снимка, която гласи просто надписа: "Тя го направи отново":

Дори се появи проучване на астрофизика Робърт Рътлидж от университета "Макгил" в Монреал, който използва силата на математиката, за да докаже, че кандидатката за първа дама е плагиатствала, пише БТА. Изчисленията на Рътлидж показват, че вероятността съвпадението между речите на Мелания Тръмп и Мишел Обама да е случайно е само едно на 87 милиарда. Такъв е броят на звездите в Млечния път. Или ако използваме друго сравнение, шансът на г-жа Тръмп да спечели от канадската национална лотария би бил 7000 пъти по-голям от това да подреди тези фрази като Мишел Обама.

Робърт Рътлидж започва, като изолира 14 отчетливи фрази, използвани и в двете речи, като "това, което искаш в живота", "постижения", "да се отнасяме с уважение към хората". Сами по себе си те са доста обичайни. Рътлидж обаче решава да провери каква е вероятността Мелания Тръмп да ги каже в същия ред като Мишел Обама през 2008 г.

За целта той изчислява всички възможни пермутации на тези фрази, което основно се състои в това да умножи 14-те фрази с възможните 13 фрази, които биха ги последвали. Това дава вероятността само две от фразите да бъдат произнесени в същия ред. След това изчисленията продължават за третата, четвъртата фраза и т.н.т. Според изчисленията на Рътлидж има около 87 милиарда различни пермутации на тези 14 фрази.

Изчислението обаче има някои недостатъци. Формулата му например не взима предвид колко от пермутациите имат лингвистичен смисъл и вероятността те да бъдат включени една до друга в политическа реч. Ако тези фактори бяха взети пред вид, "прегрешението" на Мелания Тръмп щеше да е по-малко. Но като се остави контекстът настрани, от чисто математическа гледан точка е много вероятно Мелания Тръмп да е заимствала поне част от речта си от Мишел Обама.