Веднага след него на второ място застава бившият президент на Словения

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш поведе в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след първия кръг от гласуване, който се проведе днес. Веднага след него на второ място застава бившият президент на Словения Данило Тюрк, пише БГНЕС.

И 15-те посланици в Съвета разполагат с бюлетини за всеки кандидат с графи за оценка „подкрепен“, „неподкрепен“, „без мнение“. Гутериш е показал най-добър резултат с 12 оценки „подкрепен“, а Тюрк е веднага след него с 11. Бившият словенски премиер е получил и две оценки „неподкрепен“.

Членовете на Съвета се очаква да се срещнат отново скоро, най-вероятно още следващата седмица, когато ще проведат втория кръг от гласуването. Финалните кандидати ще станат ясни до октомври.

В момента има 12 претенденти за поста на Бан Ки-Мун, сред които е и българската кандидатура на Ирина Бокова. Според дипломати обаче се очаква след първия кръг на гласуването някои от кандидатите с най-ниска подкрепа да се откажат. Според източника на АФП един от кандидатите е получил 11 оценки „неподкрепен“, но не се споменава кой е той.

Въпреки че ООН се старае да направи избора на деветия генерален секретар на ООН максимално прозрачен, първото гласуване се проведе при закрити врата. В гласуването ще бъдат допуснати само по двама представители от всяка страна-членка на Съвета за сигурност - постоянният представител и помощникът. Няма да се водят никакви официални записи и бележки, членовете на секретариата и персоналът на ООН не участват във вота.