Българинът взима назаем средно по 700 лева

Теглим кредити, за да си позволим почивка през лятото. Според фирми за бързи кредити и колекторски агенции през лятото се трупат разходи, които усещаме чак наесен.

По темата

Актуални данни сочат, че хората теглят средно по 700 лева, за да си позволят почивка или ремонт.

А агенциите за събиране на вземания отчитат, че миналото лято, само за три месеца, банки, мобилни оператори и други търговци са поискали от тях да съберат просрочия на клиенти за почти 1 млрд. лева.

Според фирми за бързи кредити, най-често ни отнема между година и година и половина да си върнем летните дългове. Преди да натрупаме нови. Колекторските агенции отчитат, че все пак да теглиш заем за почивка у нас още е лукс.

„Българинът харчи повече за ремонт, за почивка може да бъде по-скоро надхвърляне на лимити по кредитни карти”, коментира Милена Виденова, зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции. По-големите просрочия са при банковите заеми. „Сумите, които се забавят при потребителските кредити, са много по-големи - някъде около 1000 лева”, обясни Милена Виденова.

Най-сигурният начин да не си причиним сами финансово отчаяние наесен е да си поставим граници, обясняват експертите.  И да мислим за бъдещите разходи.