Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвижда одобрения от правителството проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. 

По темата

Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта. Целта е да се насърчи мобилността на безработните лица и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони.

Ще отпадне и санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“, без да я уведомят за това.

Изменят се и условията за финансиране на регионалните програми за заетост и обучение. Размерът на средствата ще се изчислява по методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика.

С промените в Правилника се регламентират условията и реда за ползване на новата насърчителна мярка по чл. 46 а от закона. Тя предвижда на работодател, който разкрие работно място за обучение чрез работа (дуална система на обучение) да се предоставят средства за срока на обучението по професията и специалността, но за не повече от 36 месеца. Размерът ще се определя в Националния план за действие по заетостта за съответната година.