В половин България е обявен червен индекс за вторник

Червен индекс за опасност от възникване на пожари е обявен за 14 области у нас за вторник, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

По темата

Областите, за които важи предупреждението, са: Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен.

Тази степен на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

В останалата част от страната важат оранжевият и жълтият индекс за пожароопасност.

Тази нощ от северозапад към България приближава студен атмосферен фронт, който утре ще разхлади чувствително времето в западните райони. Там още преди обяд ще се заоблачи и ще започнат краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Максималните температури ще се понижат с 5-6 градуса.

На изток обаче лятото продължава със слънце през целия ден. Живакът в термометрите ще скача до 37 градуса.

Температурата на морската вода вече е с 2 градуса по-висока в сравнение с изминалите дни и достига 27-28 градуса. Морският бриз ще носи приятна прохлада.

В сряда валежите от запад ще се изместят в Централна и Източна България.Температурите вече навсякъде ще се понижат – от  27 до 32 градуса.

През следващите дни до края на седмицата отново ще се постепенно ще се затопля. Ще се радваме и на августовско слънце.

А от днес до края на август започва нашата поредица „Нека да е лято”, в която в рубриката ни „Моята новина” очакваме снимки от всички ваши летни спомени.