Парите ще дойдат от бюджета на НС

1,7 милиона лева за полети на депутатите. Толкова ще отдели от бюджета си Народното събрание, за да осигури самолетните билети на властта през следващите две години. 
 
Това става ясно от обществена поръчка, обявена от парламента. 
 
От началото на мандата досега депутатите са летели до 4 континента. За работа на път са изхарчили 4 милиона лева. А по-малко от милион и половина са отишли са командировки в чужбина, показва справка на парламента за вестник „24 часа”. 
 
Защо се налага депутатите да летят толкова често? 
 
„Те летят по работа. Г-жа Цачева е много строга – разходите се съблюдават, няма разхищение”, заяви  Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.
 
Като депутат той е летял няколко пъти.
 
По темата
„Аз съм летял до Естония, до Босна, до Италия и като млади парламентаристи съм летял до Токио”, заяви Ананиев.
 
Всеки един от депутатите е включен в група за приятелство с някоя чужда държава, затова на народните избраници им се налага да летят често зад граница. 
 
„Парламентът може да покрие самолетен билет и настаняване. В много от случаите домакините, които канят, поемат голяма част от разходите, особено от вътрешен транспорт, изхранване”, обясни Ананиев.
 
Освен като част от делегации, за да стоплят отношенията с някоя страна, нашите депутати се налага да летят и като наблюдатели на избори. А понякога просто по протокол, за да върнат визитата.
 
„Когато има визита от едната страна, се връща задължително, за да се стигне до визита на външни министри, после  на президенти”, обясни Ананиев. 
 
Сега за полетите на властта са планирани близо 2 милиона. В конкурса могат да участват само регистрирани туроператори, а веднага след заявка от парламента, електронният билет ще трябва автоматично да се изпраща до депутата.
 
Много или малко са тези пари за самолетни билети питаме в агенция за организиране на пътувания. Сметката:
 
„При бюджет от 5 до 6 хил. лв. и средна цена на самолетния билет от 500 лева – това означава, че 12 пътувания може да направи всеки един депутат. Това е, ако пътува в Европа. Ако пътуваме извън Европа, първите трябва драстично да намалеят, тъй като извън Европа са доста по-скъпи билетите”, обясни Антония Чомполова.
 
На някои от депутатите се наложило да летят и по-далече като Азия, Африка и дори остров Ливингстън.