Тази седмица ген. Румен Радев подаде рапорт за напускане

Генерал Румен Радев да беше подал оставка, когато беше приватизиран военният завод „Авионамс”, а не сега. Така премиерът Бойко Борисов коментира оттеглянето на командира на ВВС вчера.

По думите му издигането на Радев за кандиндат-президент от БСП няма да промени нагласите на ГЕРБ преди изборите. Преди дни Борисов намекна, че е възможно и самият той да участва в борбата за „Дондуков 2”.

Министър-председателят обяви решението на левицата за несериозно да издига за президент лица извън политиката и обясни, че се подвел при назначаването на Радев за шеф на бойната авиация, въпреки предупрежденията на военния министър.

Единственият мотив в рапорта на генерал Румен Радев е несъгласие с промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщи военният министър Николай Ненчев. 

По темата

„Става дума за промяната, с която позволяваме други съюзни държави съвместно с нас да извършват охрана на въздушното ни пространство”, уточни Ненчев.

От БСП пък признаха, че Радев е един от хората, които се обсъждат в дебатите за номинацията за кандидат за президент.

Военният министър и премиерът Бойко Борисов наблюдаваха в района на Специализирания учебен център „Црънча” демонстрация на способностите на Силите за специални операции. Военнослужещите от бригада Специални сили представиха бойни техники и умения.

След посещението си във военното поделение в с. Црънча министър-председателят определи като изключително лоши условията, при които живеят и работят военнослужещите.
 
„За ВВС съм говорил, сега искам да изкажа изключителната си благодарност и възхищение от работата на сухопътните сили, на специалните ни части, които са позиционирани в Пазарджишко. Справят се фантастично. Имат много добра техника, въоръжение, оборудване, облекло. Докато казармите им не са пипнати от 50 години, в отвратително състояние са”, каза Борисов.

Той посочи, че е обсъдил с министъра на отбраната да се отпуснат средства за ремонтни дейности, които могат да започнат веднага – санитарни възли, спални помещения и др., а след изготвяне на проект ще се осигури финансиране за нова сграда на Специализирания учебен център в Црънча. „С финансовия министър ще поемем ангажимент – щом има проект, да се обяви конкурс за построяването на казарма. Те го заслужават, защото са безупречни”, заяви премиерът.

Министър-председателят обяви също, че е взето решение да бъде предоставен терен за преместване от Крумово в центъра на Пловдив на Музея на авиацията. По думите му, това ще позволи максимално много хора и гости на града да видят целия път на развитие на българската авиация.