Австрийският пилот от Формула 1 претърпя тежък инцидент през 1976-а

За пожара на Нюрбургринг се знае всичко. За онзи злополучен 1 август 1976 г. са писани книги, правени са документални филми, разследвания, има и игрален филм, създаден от Рон Хауърд.
 
Въпреки това 40 години след катастрофата на Ники Лауда, тя си остава една мистерия. Една малка мистерия. От тогава тя се върти из главата на един от основните герои в случката – Артурио Мерцарио. Пилотът, който в онзи ден преди 40 години следваше Ники Лауда на пистата в Германия и пристигна първи на мястото на инцидента. Самият Мерцурио признава: „И до днес не знам какво ме накара в онзи ден да спра болида. Искам да кажа, че това не беше първият драматичен инцидент, който виждах на пистата. Във всички останали случаи се държах по различен начин – продължавах състезанието. Както и до днес правят всички пилоти. В онзи ден обаче нещо се случи и аз още не знам какво. Нещо ме накара да действам различно. Да спра болида и да се затичам към Ники”.
 
Какво е това нещо и до днес си остава въпрос за 1 милион долара, коментира Gong. Когато Мерцарио излиза от завоя и вижда отломките и пламъците, той не знае кой е в горящата кола. Може да е всеки – Ники, Клей Рагацони, Джаки Стюърт. Благодарение на стюардите, които се борят с пламъците, се появява малка пролука, през която Лауда опитва да се измъкне, но не успява да откопчае колана. Тогава губи съзнание и Мерцарио успява да го измъкне от колата.
 
За щастие на Лауда през 1965 г. Артурио е изкарал 7-дневен военен курс за първа помощ. Прави му сърдечен масаж и изкуствено дишане. Лауда оцелява докато дойде първата помощ. Лука ди Монтедземоло, по онова време млад спортен директор във Ферари признава: „Докторите ми казаха, че не могат да направят нищо. Че проблемът не са изгарянията, а вдишания пушек и газ. Че има вътрешни изгаряния и само Лауда може да си помогне, ако е достатъчно силен да стои буден и да се бори”. Докато лекарите разказват това Ники е в съзнание и чува всичко. Всички твърдят, че той няма повече да пилотира. А три седмици след това Лауда отново е в болида на пистата Монца.
 
Лауда обаче така и не отива до Мерцарио. Нито да му каже благодаря, нито да го поздрави. Месеци след това на състезанието в Австрия, близо до дома на Лауда, Ники отива при своя спасител и му дава часовник "Ролекс". Мерцарио обаче ядосан го хвърля на земята. Механиците от отбора на Алфа Ромео, го вдигат и убеждават Мерцарио да го вземе. След това двамата с Лауда стават добри приятели. Но и до ден днешен никой не е разкрил кой в крайна сметка е взел часовника.
 
И до днес Лауда се измъчва, че не е благодарил веднага на своя спасител.
 
„Така и не му благодарих. Не отидох да му стисна ръката. Да го прегърна. Това е нещо, което ме измъчва и до днес, повече от всички критики, които съм получил в живота. Непростима грешка, която с течение на времето се надявам да заглъхне”, признава Лауда.
 
Източник: Gong.bg