Учените са датирали разкопките от V – VI век

 

 

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол, за който се предполага, че е бил собственост на легендарния крал Артур, съобщават БГНЕС и РИА "Новости" 

По темата

Разрушени стени с дебелина над 1 метър, стъпала и под от каменни плочи бяха открити недалеч от селището Тинтагил – местност, която традиционно се свързва с Артур. Учените са датирали разкопките от V – VI век и смятат, че там се е намирала резиденцията на владетеля на бритското кралство Думнония. Легендите за крал Артур се отнасят именно за този период.

На мястото на разкопките бяха намерени множество останки от керамика и стъкло, а също така амфори, в които е имало вино и зехтин. Това е свидетелство, че обитателите на замъка са принадлежали към висшите слоеве на обществото. Находката ще предизвика голям отзвук, ще привлече учените и широката общественост към тази забележителност, отбелязва британската преса.

Според преданията легендарният вожд на бритите крал Артур е живял в V – VI век. До ден-днешен не са намерени доказателства, че той наистина е съществувал. Историците спорят дали Артур е имал конкретен исторически прототип или представлява събирателен образ. Кралският замък на Артур се е наричал Камелот, но за пръв път това наименование се появява във френския рицарски роман от XII век „Ланселот“.