От няколко дни Деница прави опити да си върне детето

Дете на година и 9 месеца беше изведено от България против волята на майка му. Момиченцето е отведено от бащата, който е унгарски гражданин. От няколко дни майката прави опити да си го върне. 

Единствената връзка на Деница с дъщеря й Емма е по телефона. Преди четири дни всичко за майката на момиченцето се обръща. На 1-ви август Деница има среща с бащата на детето й в столичен мол. Там той не идва сам.

По темата

„В един момент детето, щъкайки наляво-надясно, баща й ходи след него, аз съм я изпуснала от погледа за няколко секунди, в които баща му и брат му си седят съвсем лежерно и ми говорят сладки приказки, при което започвам да ги търся след около минута”, разказва Деница. 

Но тях вече ги няма. Оказва се, че бащата на детето е успял да извади документи на Емма и без разрешението на Деница я отвежда от страната.

„Аз имам много сериозни притеснения за това как детето ми се чувства и лошото е че тя е достатъчно малка, че да не може да обясни как се чувства”, добавя майката на Емма - Деница. 

Историята на Деница и Ищван започва през 2012 г. Срещат се в Ливан. Женят се в България. Малко след това обаче разбира, че е направила грешка. Съди го за домашно насилие. Започва и дело за развод. Без да знае Деница, съпругът й прави същото, но в Унгария.  И делото у нас е прекратено. 

А докато Деница се опитва да с ивърне детето, държавата готви нови правила за това при какви условия децата да могат да излизат в чужбина. Особено когато родителите са разделени. 

„Спорният въпрос за пътуване на детето в чужбина, включително и за промяна на местоживеенето на детето от България в чужбина да се решава на по-ранен етап, още когато съдът решава спора за родителските права. Защото трябва да е ясно още в началото кой и как трябва да взема решения за бъдещето на едно дете. То не трябва да бъде заложник на споровете и емоциите на своите родители”, обяснява зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. 

Повече по темата гледайте във видеото.